Yhteishaussa valitaan elämälle seuraava suunta

Haukivuoren yhtenäiskoulun päättöluokkalaiset Tanja Hytti, Viivi Särkkä ja Aino Neuvonen hakevat Esedulle.

Ammatillinen koulutus on kasvattanut suosiotaan.

VIRPI KONTINEN

Haukivuoren yhtenäiskoulun tänä keväänä päättävät pohtivat parhaillaan yhteishaussa, mihin peruskoulun jälkeen mennään.
Enää ei aina haluta samaan paikkaan tai samalle koulutusalalle kuin kaverit.
Haastatellut yhdeksäsluokkalaiset pyrkivät Mikkelin Esedulle. Tanja Hytti on pienestä asti ollut kiinnostunut hius- ja kauneudenhoitoalasta.
– Hakuvalinta oli helppo, hän arvioi.
Viivi Särkkää taas johdattelee perustason ensihoitajaksi harrastus eli vapaapalokunta. Myös Aino Neuvosella on selvät sävelet. Hän aikoo erikoistua maatalousalalta eläintenhoitajaksi.
– Minä punnitsin logistiikka- ja rakennusaloja. Jälkimmäinen voitti, kertoo Amar Dzemaili, joka on yksi neljästä päättöluokkaa käyvästä pojasta.

Yhtenäiskoululaiset ovat opiskelleet pienessä yhteisössä, ja siksi osalle heistä siirtyminen kaupunkiin voi olla vaikeaa. Enemmistö yhdeksäsluokkalaisista on menossa Mikkeliin, ja yksittäisiä hakijoita pyrkii Jyväskylään, Vantaalle ja Kuopioon.
Viime vuosi oli Mikkelin kaupungissa poikkeuksellinen: päättöluokkalaisista ammattikoulutukseen suuntasi useampi kuin lukioon.
– Ammattiopetuksen suosio on noussut koko ajan, opinto-ohjaaja Tomi Laamanen sanoo.
Opiskelupaikkojen tarjontaan ja kysyntään vaikuttavat avoimet opiskelupaikat, ikäluokan suuruus ja alojen medianäkyvyys. Sekin vaikuttaa, että esimerkiksi logistiikka- sekä sosiaali- ja terveysaloilla on tekijäpulaa.