Uusi päiväkoti käyttöön pian

Ääniergonomia on ollut suunnittelussa yhtenä tärkeänä tekijänä. – Kaikki pintamateriaalit materiaalit ovat ääntä vaimentavia, kuten nämä katossa roikkuvat ankat, kertoo päiväkodin johtaja Maarit Luukkonen.

Rakennus luovutettiin varhaiskasvatukselle.

Haukivuoren uusi päiväkoti on viimeistä silausta vaille valmiina vastaanottamaan loppukäyttäjänsä, eli lapset.
– Matkan varrella ei ilmennyt ongelmia. Rakennus valmistui aikataulussa, kustannukset pysyivät budjetissa ja rakennus pysyi kuivana koko rakennusajan, kertoo Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen.
– Rakennuttaja sekä käyttäjät ovat tulokseen erittäin tyytyväisiä. Nyt päiväkotiin käsittääkseni asennetaan vielä kalusteita ja viimeinen silaus tehdään varmaankin siinä vaiheessa, kun loppukäyttäjät eli lapset saapuvat taloon.

Nuput, Pirpanat ja Muksut siirtyvät joulukuun alussa uusiin tiloihin, kun uusi päiväkoti otetaan käyttöön. Uudet hienot tilat ovat muunneltavissa tarpeen mukaan isommiksi tai pienryhmätiloiksi.
– Ääniergonomiaa tässä talossa on ajateltu lattiasta kattoon. Esimerkiksi huonekalut, lattiamateriaali ja kattomateriaalit ovat ääntä vaimentavia, kertoo Päiväkodin johtaja Maarit Luukkonen.
– Kaikki kalusteet ovat yhteensopivia ja niitä voi myös liikutella helposti paikasta toiseen tarpeen mukaan.

Liikunta kulkee teemana läpi koko talon. Kuvassa Pirpanoiden nukkari ja leikkitila muuntuvine kalusteineen.

Liikunta kulkee teemana läpi koko talon. Kattoon on ripustettu esimerkiksi keinua ja renkaita. Sen lisäksi värikkäät liikuntavälineet muuntautuvat
– Lapset ovat käyneet jo tutustumassa tiloihin useamman kerran, ettei heidän tarvitse yhtäkkiä hypätä uuteen paikkaan. Liikuntavälineet ovat olleet erittäin suosittuja, kertoo Luukkonen.
Päiväkodissa kulkee myös väriteema läpi talon.
– Jokaisella ryhmällä on oma värinsä. Lasten on värien avulla helpompi hahmottaa, missä ollaan ja minne pitää mennä.

Uuden päiväkodin myötä Haukivuorelle avautuu lisää päivähoitopaikkoja.
– Nuppula on vuoropäiväkoti eli tarvittaessa hoitoa tarjotaan kellon ympäri, joka päivä läpi vuoden. Kaiken kaikkiaan meillä on reilu 60 lasta, kun lasketaan mukaan esikoululaiset. Henkilökuntaa talossa on parikymmentä.
– Uudet tilat kuitenkin mahdollistavat sen että voimme ottaa lisää lapsia eli tervetuloa, Luukkonen sanoo.

Henkilökunta on ollut mukana suunnittelemassa tiloja.
– Suunnittelu alkoi kaksi vuotta sitten kaupungin omalla suunnittelulla. Sen jälkeen kilpailutettiin tekijä ja päädyimme Laptiin. Pienillä muutoksilla tästä tuli juuri sellainen kuin me halusimmekin.
– Olemme kaikki odottaneet innolla tämän valmistumista ja nyt on vielä viimeinen ponnistus edessä. Muutto tapahtuu tämän viikon aikana ja toiminta alkaa täydellä teholla ensi maanantaina.

Lapset odottavat Luukkosen mukaan innolla muuttoa uuteen päiväkotiin.

Isosta salista löytyy esimerkiksi kiipeilyseinä, ja puolapuut nousevat tarpeen mukaan joko seinälle tai ovat laskettavissa alas pieneksi esiintymislavaksi tai laskualustaksi. Etualalla kuvassa katsomorakenteet, jotka muuntautuvat vaikkapa askartelupisteeksi.

– Lapset ovat käyneet pienissä ryhmissä täällä ja ovat innoissaan uusista tiloista. Liikunta- ja leikkivälineet ovat olleet testissä ja ne on todettu tosi hyviksi, nauraa Luukkonen.
– Eri päiväkotiryhmät ovat käyneet jo useampaan otteeseen myös pihalla leikkimässä ja testaamassa sen kalusteet.
Milloin vietetään avajaisia, se on Luukkosen mukaan vielä hieman auki.
– Tammikuussa kuitenkin pidetään avoimet ovet, Luukkonen lupaa.