Teiden kunnossapidossa on omat haasteensa

Joni-Antti Partanen auraa ja hiekottaa teitä. Toisinaan hän joutuu tekemään pitkiäkin työvuoroja.

Nopeat muutokset säätilassa pistävät kaluston ja miehet koville. Sääennusteet eivät aina pidä paikkaansa.

Talviaikaan, varsinkin nykyään, on monenlaista keliä. On paljon lunta, on vähän lunta tai välillä sitä ei ole ollenkaan. Kireä pakkanen saattaa lauhtua muutamissa tunneissa lämpöasteiksi ja vesisade samaan rakoon tekee tiet todella liukkaiksi. Pääkallokelillä tienpinta on monesti pakkasella, vaikka ilma onkin plussan puolella. Kovaan ja epätasaiseen jäähän eivät aurat pure.
Välillä tiet eivät tarvitse juuri minkäänlaista kunnossapitoa ja välillä lunta tulee niin paljon, että vaikka kaikki kapasiteetti on käytössä, ei sekään tahdo riittää.

Joni-Antti Partanen on hoitanut teitä Haukivuorella kahdeksisen vuotta. Hän on tottunut tekemään välillä pitkiäkin vuoroja. Läpi yön tehtäviä aurauksia tehdään aina, kun keli sen vaatii.
– Pyrimme aina ennakoimaan ja tarkkailemme ennusteita. Jos illalla alkaa lumisade, pyrimme tekemään auraukset aamuun mennessä valmiiksi, kertoo Partanen.
Lumenaurausta varten heillä on ympärivuorokautinen päivystys ja tarpeen mukaan neljä miestä on valmiina lähtemään auraushommiin. Joskus lumisade saattaa kestää pitkään ja vuorot venyvät.
– Normaalivuoro on noin 8-10 tuntia, mutta tarpeen mukaan on venyttävä jopa 12 tunnin rupeamaan. Välillä on kuitenkin nukuttava ja vaihdettava ukkoa, toteaa Partanen.

Saku Niilo-Rämä