Savon radalle uusi pysähdyspaikka: vaikutus aikatauluun onkin vain 0-2 minuuttia

Uusien pysähdysten vaikutus aikatauluun on 0 ja 2 minuuttia.

Haukivuorella VR väitti, että matka-aika pitenee 10–30 minuuttia.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Savon radalle palautetaan tänä kesänä aiemmin lopetettu liikennepaikka, kun VR aloittaa pysähdykset uudelleen Hillosensalmen asemalla Mäntyharjun ja Kouvolan välillä. Pysähdyksiä on toivottu pitkään, koska alueella on Repoveden kansallispuisto. Hillosensalmella pysähtyy kesäkauden ajan yksi juna suuntaansa.

Uudet pysähdykset asettavat VR:n aikaisemmat lausunnot pysähdysten aikatauluvaikutuksista erikoiseen valoon.
Aikataulut ovat jo katsottavissa VR:n verkkokaupassa, ja niiden mukaan Kouvolasta kello 9.50 lähtevän IC 63:n lähtöaika aikaistuu kahdella (2) minuutilla Hillosensalmen pysähdyksen myötä.
Illalla pysähtyvän IC 68:n aikataulu ei muutu ylimääräisestä pysähdyksestä lainkaan, eli vaikutus on nolla (0) minuuttia.

Kun junien pysähdykset Haukivuorella lopetettiin elokuussa 2014, VR kertoi lopetuksen laajoista aikatauluhyödyistä.
VR:n mukaan ”lakkautuksen ansiosta, yhdessä muiden aikataulujärjestelyjen kanssa, pystytään nopeuttamaan esimerkiksi Helsingin ja Kuopion välisiä InterCity-junayhteyksiä keskimäärin noin 10-15 minuuttia, parhaimmillaan jopa 30 minuuttia”.
Tätä väitettä ihmeteltiin jo tuolloin, sillä nykyaikaisen, nopeasti kiihtyvän junan pysähdyksen aikatauluvaikutus on todellisuudessa korkeintaan 2–3 minuuttia.
VR toisti väitettään myös 2018 pidetyssä yleisötilaisuudessa. Siellä se esitteli erikoista aikataulukaaviota, jossa Haukivuorella pysähtynyt juna jäi jo Otavassa odottamaan Mäntyharjulta tulevaa junaa, ja näin Haukivuorella pysähtymisen väitettiin aiheuttavan liki puolen tunnin viivästyksen.