Pykälänmaan tontut kutsuvat joulutunnelmaan

Manta Vauhkonen ja Anniina Kohvakka valmistelevat pääosan pop up -joulukahvilan kattauksista valkoiseen saliin.

Kahvilassa on huomioitu myös ruokarajoitteet.

VIRPI KONTINEN

Haukivuoren yhtenäiskoulun yhdeksättä luokkaa käyvät Anniina Kohvakka ja Manta Vauhkonen perustavat pop up -pikkujoulukahvilan ensi lauantaiksi ja sunnuntaiksi Pykälänmaantie ykköseen. Kaksikko suunnittelee ja valmistaa tarjottavat itse. Tytöt myös tarjoilevat upeat jouluntuoksuiset ja -makuiset herkut suoraan pöytiin ja huolehtivat tiskeistä. Tarjonnassa on huomioitu laktoositon, gluteeniton ja vegaaninen ruokavaliokin. Tarjolla on myös kahvia, haudutettua teetä, glögiä ja mehua.
Hinnoittelu on pidetty maltillisena, ja maksaa voi käteisellä tai MobilePayllä. Tarvikkeiden hankkimiseen apua tulee vanhemmilta, mutta tyttöjen budjetointitaitoja on kysytty laskelmien teossa.
Jouluisesta tapahtumasta halutaan hallitun kokoinen, vaikka maalaistalon pihaan paljon autoja mahtuukin.
– Suosittelemme, että varaatte paikkanne tiettyyn kattaukseen etukäteen, koska yhteen kattaukseen mahtuu rajallinen määrä vieraita. Toki yllättävät kävijätkin ovat lämpimästi tervetulleita, Anniinan äiti Anne Häkkinen sanoo.
Kahvilaan piipahtaminen sopii hyvin ohjelmaksi kaveri- ja sukulaisseurueille.

Kahvilatuotoillaan ystävykset rahoittavat varoja vaativia harrastuksiaan, joista pari on alkanut jo ensimmäisenä elinvuonna. Anniina käy ratsastamassa Haukivuoren ratsastuskoululla lajeinaan koulu- ja esteratsastus. Manta taas innostuu hiihdosta, ampumahiihdosta ja laskettelusta.
Säästämiseen perehtymisen ohella neitosille karttuu kahvilasta kokemusta, miten omaa rahaa voi ansaita. Tälle viikolle sattuvasti osuu myös tet-viikko. Manta tutustuu Nuppulan päiväkotiin ja Anniina Uutta elämää -kahvilaan.
– Meillä on ollut kotitalous valinnaisaineena viidenneltä luokalta lähtien, neitokaiset kertovat.
Pop up -kahvilaan ideaa Anniina sai kuitenkin Juuso-veljeltä, joka on osallistunut pop up -ravintolapäiviin. Anniina sai Mantan mukaan hankkeeseensa helposti. Anniina, joka on jo toteuttanut esimerkiksi pääsiäiskakkutilauksia, keskittyy koristeluun, kun Mantan heiniä on asiakaspalvelu.
Yrittäjyydestä tytöillä on positiivinen kuva. Heistä Anniina on nähnyt yrittäjyyden eri puolia isäpuolensa työskentelyä seuratessaan.