Pääskylän alasajo kuohuttaa tunteita

Asukkaiden yhteisöllisyys kärsii, omaiset raivoissaan.

Edellisessä Haukivuoren Seudussa uutisoitiin Pääskylän palvelukodin päärakennuksen vuokrasopimuksen irtisanomisesta. Toiminta siellä loppuu vuoden lopussa. Viriketoiminta aidotaan siirtää Kotikartanoon, jonne asukkaat kuljetettaisiin kaksi kertaa viikossa muutamaksi tunniksi. Essoten niukka tiedotuslinja ei saa omaisten taholta ymmärrystä. Asiasta ei tiedotettu vanhusasukkaiden kohdalla millään tavalla etukäteen ja vammaisasukkaiden omaiset saivat tietoa vasta, kun heidät kutsuttiin tekemään palvelusuunnitelmia. Silloinkin asia kerrottiin tapaamisessa, eikä itse vammaisasukkaille asiasta kerrottu mitään.

Pääskylässä järjestettiin tunnin mittainen kuulemistilaisuus asukkaille ja heidän omaisilleen lokakuun lopulla, omaisen aloitteesta.
– Palaverissa ei ilmennyt, mikä on hankkeen tarkoitus, kertoo Rauni Berndt, erään asukkaan omainen.

Yhteisöllisyyden häviäminen on suuri isku kaikille asukkaille ja myös omaisille. Tiedon pimittäminen viimeiseen asti kiukuttaa omaisia erityisesti.
– Luin ensimmäisen kerran Pääskylän päärakennuksen sulkemisesta ja hoitajien siirtymisestä kotipalvelun piiriin sosiaalisesta mediasta, sanoo erään vanhusasukkaan tytär Kirsi Hänninen.
– Viranhaltijoilta saimme myöhemmin melko tylysti ilmoituksen, että Essoten palvelut muuttuvat. Minä näen sen niin, että palvelut loppuvat ja asukkaiden tilanne huononee, kun yhteisöllisyys ja tutut rutiinit häviävät.