Kotiseutumuseon 60-vuotisjuhlassa riitti lämpöä mustassa sävyssä

Kotiseutumuseo saa uuden katon 60-vuotislahjaksi. Heikki Koljonen kertasi museon ja kotiseutuyhdistyksen vaiheita läpi vuosikymmenten.

Jumalanpalveluksella alkaneen Haukivuoren Kotiseutumuseon pyöreiden vuosien juhlinta sai uuden kaavan kohtalon puututtua peliin viime metreillä. Varsinaisen juhlan alkajaisiksi Ritva Tyrväinen kertoi uunituoreen suru-uutisen: yhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Häkkinen nukkui ikiuneen äkillisesti juhlapäivän aamuna.

Dramaattisen käänteen vuoksi uusiksi menneen ohjelman veti läpi Heikki Koljonen. Kuin kuvaavasti helteinen ja epävakainen sää tarjosi koko kesäelämän kirjon: aurinkoa, pilveä ja hieman vesisadettakin.
Koljosen ytimekäs katsaus menneeseen kuvasi sitä sinnikkyyttä ja aikakausiensa avainhenkilöiden uutteruutta, jota kotiseutuyhdistys ja museo ovat vuosien varrella tarvinneet. Yhdistyksen ehkäpä tärkein kokous pidettiin vuonna 1969. Tuolloin päätettiin kotiseutuhistoriikin tekemisestä, mutta kukaan tuskin arvasi, että kattava historiankirja olisi valmis vasta pitkälti uuden vuosituhannen puolella.
– Mutta nyt kaikki voivat olla tyytyväisiä, Koljonen viittasi reilut 600 kirjaa myyneeseen Haukivuoren historia – Elämää Kyyveden kahta puolen – teokseen.