Kiirettä pitää varsinkin kesäisin

Pienkonekorjaaja Otto Janhunen on nähnyt työurallaan, kuinka ruohonleikkurien tekniikka on kehittynyt.

Pienkonekorjaaja sekä huoltaa että korjaa moottorikäyttöisiä kulkupelejä ja työvälineitä.

VIRPI KONTINEN

Pienyrittäjä Otto Janhusen alaa on pienkoneiden korjaus. Hänellä on korjaamotilaa Haukivuoren Keskustiellä ja varatilaa Mikkelissä. Työajat ovat varsin vaihtelevat.
– Myöhäissyksyllä on jo rauhallisempaa. Kesä on yleensä kiireisintä, kun monet asiakkaista odottavat nopeasti valmiiksi hoidettua korjausta. Talvella työllistävät moottorikelkkahuollot.
Janhunen kertoo, että vaikka hänen työssäkäyntialueellaan on myös muita saman alan tekijöitä, hommia riittää kaikille.

Janhunen on kevytyrittäjä, jonka toiminimi aloitti tammikuussa.
– Minulta tilataan töitä laidasta laitaan. Yleisimmin huolehdin moottoripyörien, -sahojen ja -kelkkojen sekä mopojen, ruohonleikkurien ja mönkijöiden kunnosta. Ehkä kiinnostavinta on moottorikelkkojen ja mönkijöiden laittaminen, koska niillä pääsee ajelemaankin.
Pienkoneiden korjaaminen on pitkälti käsityötä. Uudenaikaisempia apuneuvoja ovat testerit ja muut mittauslaitteet.
– Ruohonleikkurit ovat nykyään hienompia kuin pienkonekorjauksia aloitellessani. Monissa muissakin laitteissa näkyy modernisoituminen, pohtii Janhunen.

Toiminnallisuudesta innostuneen Janhusen alavalinta on ollut selvä pitkään.
– Pienestä asti olen rassannut ja roplannut. Kai se jotenkin kivaa on, hän nauraa.
Yläkoulussa valinnaiseksi lankesi luonnostaan tekninen työ. Peruskoulun jälkeen Janhunen siirtyi Esedun ohjeistamaan kolmivuotiseen oppisopimuskoulutukseen JS-Motorsille. Harppauksen peruskoulupohjalta suoraan palkkatyöhön hän koki isoksi.
Työtä JS-Motorsilla ehti kestää yhdeksisen vuotta, ennen kuin Janhunen ryhtyi yrittäjäksi. Muutosta hän on pitänyt tähän mennessä onnistuneena.
– Kaikki kulut ovat nousseet, ja sähköhintojen korotuksestakin pelotellaan. Etuna omassa huoltopisteessäni on se, ettei tarvitse ajaa autolla päivittäin Mikkeliin.