Kiertuekiireet vaihtuivat kotipapan rooliin

Kotisohvalla. Timo Rautiaisella on koronan aiheuttaman kansankaranteenin vuoksi aikaa tapailla myös tulevan duolevyn kappaleita ennakoitua enemmän. Kuva: Anita Rautiainen

Timo Rautiaisen ja Trio Niskalaukauksen uusimman pitkäsoiton sanoma osui ja upposi ajan kuvaan täydellisesti.

Lasten torvi soi taustalla. Kysymys ei ole uudesta Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukauksen levyn yksityiskohdasta, vaan siitä että yhtyeen laulaja ja keulakuva, Timo Rautiainen, astuu haastattelun aluksi lapsenlapsensa leikkikalun päälle kotonaan Jyväskylässä. Syynä on se, että raskaan suomirockin osaajan arki heitti hiljattain koronahäränpyllyä.

Reilun vuoden ajan työstetty uusi pitkäsoitto, ”Mahdoton yhtälö”, näki päivänvalon kolme viikkoa sitten. Samana päivänä Suomessa astui voimaan koronaviruksen rajoitustoimia ja levynjulkistamiskiertueen järjestäminen pysähtyi kerrasta. Epidemian uhka iski kansan tajuntaan kuin metrinen koivuhalko, ja kevään keikat peruuntuivat viimeisellä mahdollisella hetkellä.
Kokeneelle muusikolle äkkipysäys ei ollut varsinainen yllätys, eikä isommin edes järkytys.
– Jotain tämän kaltaista pysäytystä maailman menoon olen ounastellutkin, mutta se, että se tapahtuu epidemian muodossa. Ei tätä kukaan varmasti osannut aavistaa, Rautiainen pohtii.