Kesälehti: Luonto on hieno ja maksuton nähtävyys

Kivetkin pellolla voivat olla kyltin arvoinen nähtävyys. Opaste Saksalanharjulla.

Hyviä matkakohteita löytyy Haukivuorella ihan läheltä, ja mikä parasta, ne ovat ilmaisia.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Kotimaanmatkailu ja luontomatkailu ovat suosiossa tänäkin kesänä. Kulkutaudin aika opetti suomalaiset menemään luontoon, ja nyt hintojen nousu kannustaa etsimään edullista nähtävää. Sitä löytyy paljon myös Haukivuorelta, kun vain katsoo tarpeeksi lähelle.
Välttämättä ei tarvita edes opastettuja polkuja. Kevään ja alkukesän aikana voi tutkia vaikka puroja ja niissä suhisevia pieniä koskia. Kyyvesi on nyt korkealla, mikä muuttaa mielenkiintoisella tavalla rantamaisemaa.

Häkkilän hyvin opastettuun, monipuoliseen retkeilyreittiin voi tutustua pätkä kerrallaan. Aloittaa voi vaikkapa Kerovuoren alueelta, jossa on viehättäviä jyrkännemaisemia ja hyvin varusteltu katos, jossa voi vaikka grillata. Itäpuolella asemakylää on Tuliniemessä Heiniönlahden laavu.

Haukivuoren kirkonkylällä oleva Kirkonkierros sopii kaikenlaisille kulkijoille. Se on kahdeksan kilometriä pitkä retkipolku, jota voi liikkua jalan ja maastopyörällä. Reitillä on myös Rantokankaan kuntoportaat. Rantokankaan juurelta kohoava Saksalanharju on Euroopan suurin drumliini, ja siitä voi lukea tietoa Harjun Helmen pihassa olevasta infotaulusta.

Kyyveden retki- ja rantautumispaikoista on julkaistu kartta. Retkietappeja on esimerkiksi Emäsalossa, joka on järven suurin saari. Veneellä pääsee myös Keronvuoren aarnialueelle sekä tietenkin Hulkonkivelle kirkon edustalla. Kirkonkylältä etelään päin löytyy myös Aarrekivi, jolle pääsee myös autolla kääntymällä Lietlahdentieltä Lietniementielle.

Kalvitsassa on tuntematon, mutta kätevä luontopolku Eeronpolku. Sillä on mielenkiintoinen, harjumainen kohta, jonka jälkeen polku päätyy avaralle, lintujen suosimalle Kurjenlammensuolle. Se on Kalvitsan alueen ainoa luonnontilassa oleva, suojeltu suo. Nimensä polku on saanut Kalvitsan entisen koulun edesmenneestä rehtori Eero Niskasesta, joka kannusti oppilaita ja kyläläisiä tutustumaan lähiluontoon.

Papinjoen koski on Kalvitsassa kevätkesällä pienenä nähtävyytenä. Kyyvettä kohti pauhaavaa koskea voi katsoa tieltä 72 lähtevän Myllykankaantien varrella.
Juhannuksena aukeavalla Kalvitsan asemalla on takapihalla uutuutena Suomen lyhin luontopolku. Sen reitillä on pihaluonnosta kertovia opasteita, ja polun varrella voi istahtaa penkille kuusen juurelle vaikka nauttimaan asemakahvilan antimista.

Merkittyjä pyöräilyreittejä on Haukivuorella kaksi, Naarajärvelle asti päättyvä Haukivuoren pyöräilyreitti sekä uusi Haukivuoren pyörälenkki, joka kulkee kylän länsi- ja pohjoispuolella. Roudan kannalta hyvän talven ansiosta monet soratiet ovat tällä hetkellä normaalia paremmassa kunnossa myös pyöräilyyn.

Melontareittejä ovat Majavareitti, jolle pääsee Tuliniemestä, Heiniönlahden laavulta sekä Pieksämäen Naarajärveltä Kyyveteen laskeva reitti.