Jouluna saisi olla lunta, perinteitä ja aikaa lepäämiseen

Ennen joulua nuorisotalolla pelattiin biljarditurnaus. Nuoriso-ohjaaja Mikko Koponen seurasi mittelöihin valmistautumista.

Haukivuoren nuorisotalolle pääsee pyhien välissäkin.

VIRPI KONTINEN

Illansuussa, viikko ennen joulua Haukivuoren nuorisotalolle kerääntyi nuoria verkkaisesti siihen nähden, että useimmiten maanantaisin talolla käy 20–25 ja perjantaisin 40–45 nuorta. Ensimmäiset vapaa-ajan siipeen tulijat olivat poikia. Heillä lähestyvän joulun odotukset olivat selkeitä ja maltillisia.
– Ei ole mitään erikoisia toivomuksia, kolmikko aloitti.
Miettimistauon jälkeen mieleen juolahti kuitenkin jokunen toive.
– Mieluiten lepäilen, kertoi yksi pojista.
– Jos tulisi lunta ja pakkanen lauhtuisi, pääsisin moottorikelkkailemaan kantavammalle hangelle, pohti seuraava.
Mauno Ossi lisäsi odotuksiin sen, että perusjouluperinteet joulukuusineen muistettaisiin. Yhtenäiskoulun ohjelmasta nuoret miehet tiesivät sen verran, että ainakin joulukirkossa käytäisiin.

Nuoriso-ohjaaja Mikko Koponen suunnitteli rauhallista joulua seuranaan oma koiransa. Ohjaajan lapset ovat jo aikuisia, ja heillä on jo omat joulun viettämisen tapansa.
Nuokkua Koponen pitää tänä vuonna auki joulun ja uuden vuoden välipäivinäkin. Suunnitelmissa ei ole ollut varsinaista jouluohjelmaa, vaikka menneinä vuosina on tehty joulukoristeita ja viihdytty joululaulujen parissa. Monet nuorista oleilevat talolla esimerkiksi musiikkivideoita katsellen tai yhdessä pelaillen.
– Koronaepidemian puhjettua ajanvietto on muuttunut. Nykyään monelle tärkeintä on porukassa olo. Riittää, kun vaikka istutaan yhdessä ringissä.
Koponen on tyytyväinen nuorisotilan resursseihin. Käytettävissä olevilla varoilla on tehty esimerkiksi laiteuusintoja ja pikkupurtavien hankintoja. Nuorten innostuksen taiteen tekemiseen hän toisaalta haluaisi kasvavan.

Haastattelupäivän alkuillasta nuorisotalolla valmistauduttiin jo myöhemmin illalla alkavaan biljardikilpailuun. Kahden vuoden koronatauon jälkeiseen kisaan osallistui Haukivuoren omia nuorisotalolaisia.
– Kilpailu on perinne näin joulun alla. Biljardipelien voittaja on se, jolla hermot kestävät, naurattaa Koponen.