Iron Maiden Haukivuorelle!

Yhtye tuo lentokoneen etuosan käsittävän fanituotemyymälän torin liepeille. Havainnekuvassa Ed Force One-myymälään pääsee Haukivuori-kyltin alatasolta eli kantatien puolelta sekä ylätasolta torin piha-alueelta. Havainnekuva: Pikehillmaiden Ltd.

Raskaan rockin legenda aloittaa koronan jälkeisen keikkarupeamansa Suomesta.

Yksi maailman suosituimmista yhtyeistä, brittiläinen Iron Maiden, esiintyy elokuussa Haukivuoren Kiitolan urheilukentällä.
Jo 1970-luvulla perustettu yhtye esiintyy kahdesti, perjantaina 20. ja lauantaina 21.8.
Mammuttimaisista stadionkonserteista tuttu heavy-jätti on esiintynyt Suomessa aiemmin muun muassa Hämeenlinnan Aulangolla ja Helsingin jäähallissa.

Lippuja on varattu kummaksikin illaksi 8 000 kappaletta. Yleisö pääsee ihastelemaan yhtyettä monessa tasossa olevasta panoraamakatsomosta. Myös esiintymislavasta tulee liikkuva niin korkeus- kuin leveyssuunnassa. Vip-katsomot toteutetaan huoltorakennuksen katto-orteen ankkuroitavaan ilmalaivaan. Lava rakennetaan Kiitolan radan puoleiseen päähän. Mikkelin kaupunki on luvannut kaataa Kiitolan liepeiltä puita, jotta kaikki tarpeellinen saadaan sopimaan alueelle.

Yhtyeen keulakuvana tunnetun Bruce Dickinsonin ohjaaman Boeing 747 –lentokoneen ”Ed Force One” avulla yhtye ei näillä näkymin matkaan kuitenkaan pääse. Syynä on se, että korona-ajan vuoksi satelliittiyhteyden kautta mitatun Hiirolan varalaskupaikan kiitorata ei riitä yhtyeen valtavalle matkustajakoneelle. Mikkelin lentokenttä on pois pelistä kentältä löytyneiden liito-oravien papanoiden vuoksi.
Lentokaluston kutistamisen vuoksi Iron Maiden muutti suunnitelmiaan ja esiintyy akustisena. Näin rahdattavasta rekvisiitasta tippui pois noin 65 prosenttia. Samalla myös yhtyeen taustaryhmää saatiin kutistettua oleellisesti. Silti bändi lupaa tummenevaan Kiitolan iltaan unohtumattoman äänen ja valon spektaakkelin.
Ilman ilmailullisia elämyksiä Iron Maiden ei Haukivuorelle saavu. Yhtye tuo Haukivuorelle lentokoneen etuosasta rakennetun fanituotemyymälän, joka sijoitetaan viikonlopun ajaksi Haukivuori-kyltin välittömään läheisyyteen. Näin fanishop tulee toimimaan takuuvarmana some-kehyksenä yleisön ottamille kuville. Samalla aluejohtokunnan peräänkuuluttama Haukivuoren brändi-imagon nosto saa ison avun kansainvälisesti mitattuna.

Haukivuorelle konserttia järjestävän Pikehillmaiden Ltd. –yhtiön edustaja Airon Neitosen mukaan tapahtumaviikonlopun käytännön järjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa. Konsertin ajankohta osuu hyvään saumaan, sillä kotimaisten artistien kesäsesonki on jo ohi ja majoitustilaa lähikaupungeista löytyy hyvin. Mikkelin Sokos Hotel Vaakuna on kuitenkin varattu kokonaan Iron Maidenin organisaation käyttöön, sekä teknisistä että turvallisuuteen liittyvistä syistä johtuen.
Kiitolan kentälle lavarakennelma pystytetään keikkaperjantaita edeltävänä keskiviikkona. Torstaina on vuorossa tekniikan rakentaminen ja testaus. Töitä paiskitaan Neitosen mukaan kolmessa vuorossa siten, että perjantai-iltana kaikki on valmista. Henkilöautoilla ei tapahtumaan ole mitään asiaa, yleisökuljetukset hoidetaan etäparkkipaikoilta busseilla ja uudella innovaatiolla, henkilökuljetusdroneilla.
– Näistä kerromme lisää myöhemmin. Henkiläkuljetusdronet ovat yhtyeen omaa käsialaa aina muotoilua ja juuri perustettua tehdasta myöten, Neitonen kertoo tuoreeltaan.

Mutta miksi maailmanluokan yhtye päätyi uuden kiertueensa aloittamisessa juuri Haukivuoreen? Tähän löytyy syy koronasta, vapaa-ajan asunnosta ja yhtyeen teettämästä tutkimuksesta.
Haukivuoren Seudun saamien tietojen mukaan Dickinson osti vähin äänin oman piilopirttinsä Kyyveden saaresta viime vuoden puolella. Valveutuneimmat ovat saattaneet jo huomata vilkastunutta helikopteriliikennettä varsinkin Kyyveden Venätselän tienoilta, jossa Dickinsonin helikopterikentän sisältävä saari mökkeineen tiettävästi sijaitsee.
Lisäksi Suomen vähäiset koronatartunnat saivat heavyrock-legendan kiinnostumaan maastamme. Neitosen mukaan Haukivuori valikoitui mökkipaikkakunnaksi Kyyveden upeiden maisemien ohella siksi, että yhtyeen teettämän tutkimuksen mukaan paikkakunnalla on väestöön nähden erittäin paljon vanhan liiton tukkahevifaneja.
– Se oli minullekin yllättävä seikka, varsinkin kun haukivuorelaisille miehille tyypillisestä hiusten harvenemisesta tätä ei äkkinäinen voi kerta kaikkiaan hoksata, Airon Neitonen paljastaa lopuksi.

Lipunmyynti Iron Maidenin Kiitolan konsertteihin alkaa 1.4.2021 klo 14.20,21 verkkokaupassa osoitteessa: hummerihäppenin.fi/aironmeidenathaukivuori2021tikets. Seuraavana yönä samassa osoitteessa klo 01.42,02 yhtye julkaisee uuden singlensä ”Run to the Pikehills” suorana live-lähetyksenä Lontoosta.

Some-kohu piinaa lämppäribändiä

Iron Maidenin lämmittelybändeinä nähdään näillä näkymin kaksi paikallislähtöistä yhtyettä. Heidän edustajina toimivat Surtti Petunen ja V.A. Agewhite ovat kokoonpanojen suhteen vielä vaitonaisia.

Kysymys on enää lähinnä siitä, saako hiljattain some-kohun silmissä ollut, Kantalasta lähtöisin oleva kitaristi Jallu Pullonen, olla kokoonpanoissa mukana vai ei. Pääesiintyjä haluaisi tuoda hänen tilalle paikallisyhtyeeseen oman soittoniekan, maailmalla tunnetun naiskitaristi Jackie Danielsin, mutta paikallinen kaksikko haluaisi pitäytyä loppuun asti kotoisessa vaihtoehdossa.
– Jotenkin se vain maistuisi paremmalta, kaksikko fiilistelee.

Petunen ja Agewhite uskovat löytävänsä asiaan ratkaisun yhdessä Neitosen ja yhtyeen edustajien kanssa viimeistään juhannuksen tienoilla.
– Leppeät löylyt Kyyveden maisemissa auttanevat asiaan. Nyt odotamme vain koronarokotuksia ja siitä seuraavia rajoitusten purkamisia, jotta tapahtuma saadaan toteutettua, puuhakaksikko kertoo.