Hummeri Häppenin mukaan maakunnan festaritarjontaan

Neljä Ruusua tähdittää Hummeri Häppeningin perjantai-iltaa. Kuva: Ville Juurikkala

Heinäkuussa järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma marssittaa kotimaisia tähtiesiintyjiä katettuun festaritelttaan.

Haukivuori on tunnettu kesäisistä rock-tapahtumista jo yli 20 vuoden ajalta. Haukirock, Hummeripoikarock ja Hauki Rocks saavat seuraksi ensi kesänä järjestettävän Hummeri Häppenin –tapahtuman.
Hummeri Häppenin on kolmipäiväisyyden ja esiintyjien vetovoimaisuuden avuilla mitattuna maakunnallisen tason musiikkijuhla. Se täydentää osaltaan vuosien varrella harventunutta eteläsavolaista kesäfestaritarjontaa.
Hummeri Häppenin ei ole kuitenkaan pelkkä rock-festivaali, vaan sen musiikkitarjonta käsittää suomipopin, –rockin ja -räpin lisäksi myös suosittua 1990-luvun tanssimusiikkia eli ysäridiscoa. Esiintyjinä nähdään kaikkiaan yhdeksän kansallisen tason artistia, kuten esimerkiksi Neljä Ruusua ja Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus todistavat.

Ensimmäisenä festivaalipäivänä eli torstaina 2.7. vietetään juuri ysäri-iltaa.
– 1990-luvun disko- ja tanssimusiikki on nykyään huippusuosittua. Nyt asian ystäville järjestetään seudun ensimmäiset ulkoilmajuhlat, mutta katetussa teltassa, kertoo ravintoloitsija Aimo Hassinen.
Juhlatunnelmasta vastaavat -90-luvun megasuositut Aikakone ja Waldo`s People. Illan pääesiintyjästä järjestäjät vaikenevat toistaiseksi.
– Se varmistuu aivan lähipäivinä, kertoo esiintyjistä monissa tapahtumissa vastannut Viljo Ikävalko.
Perjantain ehdoton päätähti on vuosikymmenien ajan aallonharjalla ratsastanut Neljä Ruusua. Hiljattain 50 vuotta täyttäneen Ilkka Alangon vetämän kvartetin lavashow on täynnä sellaista energiaa, johon moni nuorempikaan combo ei pysty.
Perjantaina tapahtumateltassa kuullaan ja nähdään monipuolinen kattaus suomipoppia, –rockia ja -räppiä. Yleisön kliimaksiin saanee osaltaan Petri Nygård, jonka sanoitukset sopivat ainakin kaikille nuorille ja ikinuorille.
– Nygård on suomiräpin rääväsuu ja käsite, jonka keikoilla ei tunnelma ole ongelma, Ikävalko tietää.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen uusi pitkäsoitto julkaistaan maaliskuussa. Haukivuorella bändi nähdään Hummeri Häppeningin lauantai-illassa. Kuva: Tommi Anttonen

Lauantaina on Ikävalkon mukaan luvassa menoa ”vähän kaikkea kaikille” –tyyliin.
– Tarkoitus on, että juhlat kestävät täydet kolme päivää ja mahdollisimman moni löytäisi esiintyjistä omansa.
Erityisen ilahtunut Ikävalko on Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen kiinnityksestä. Haukivuorella varttuneen Rautiaisen menestynein kokoonpano on viimeksi esiintynyt paikkakunnalla 20 vuotta sitten, Hauki Rockissa.
– Niskalaukaukselta tulee maaliskuussa uusi levy markkinoille. Povaan sitä listakärkeen.
– Se kelpaisi meille, sillä haluamme telttatuvan täyteen joka ilta, Ikävalko heittää.
Lauantaina nähdään myös Clifters. Jo 40 vuotta sitten perustettu pop/rock-kokoonpano on saanut vahvoja vaikutteita The Beatles-yhtyeeltä. Jiri Nikkisen luotsaama sikermä kiertää pitkästä aikaa Suomea ja hurmaa omalla tyylillään yleisöä niin klubeilla, saleilla kuin festareillakin.

Lauantain kolmannen esiintyjän nimi on periaatteessa jo tiedossa, mutta lopullista varmistusta vailla, kuten torstain ja perjantainkin kolmannet nimet. Ikävalkon mukaan lauantain esiintyjän kohdalla kysymyksessä on nuori, nainen ja valtakunnan julkisuudesta tuttu nimi.
– Pomminvarmasti hänet tietävät kaikki, Ikävalko hehkuttaa.
Tapahtuman verkkosivut ja lippujen myynti on tarkoitus potkaista käyntiin vielä ennen joulua. Ennakkolippuja voi ostaa silloin verkkosivujen lisäksi myös Ravintola Hummeripojasta aukioloaikojen puitteissa.
– Lippujen hinnat noudattelevat normaalia tasoa vastaaviin tapahtumiin nähden eli noin 40 euron tietämillä päivää kohden.

 

Aikakone esittää -90-luvun hittejään Hummeri Häppeningin ysäri-illassa. Kuva: Warner Music

– Eturivin artisteja kun ei tahdo saada pikkurahalla esiintymään, vaikka kuinka mieli tekisi, Aimo Hassinen heittää.

Hummeri Häppenin on aikuisille suunnattu K-18 tapahtuma, sillä festivaalialue on kokonaisuudessaan anniskelualuetta. Järjestäjät pohtivat ensin myös alaikäisten mahdollisuutta osallistua festivaaleille, mutta se ei lopulta tuntunut järkevältä.
– Alaikäisten ja anniskelualueen sekoitus on käytännössä liian haasteellinen järjestää, joten edetään tässä asiassa kuten Hummeripoikarockissa aikoinaan, Hassinen linjaa.
Katetun juhlatilan ohella avainasemassa tapahtuman onnistumisen suhteen ovat kuljetukset Mikkelistä ja Pieksämäeltä. Niihin liput saa ostettua aikanaan verkkosivujen kautta. Juhlakansaa odotetaan saapuvan lähikunnista ja –kaupungeista.
– Tapahtuman ajankohta on mielestämme hyvä, lomakuukausi on juuri alkanut ja isoja musiikkitapahtumia ei samaan aikaan lähitienoolla ole, Ikävalko sanoo ja muistuttaa kyseisen viikonlopun olevan jo kuopatun Juva Rokkaa –tapahtuman ajankohta.
Samaan aikaan Mikkelissä järjestetään Farmari 2020 -maaseutunäyttely, joka tuo ihmisiä maakuntaan paljon.

 

Monia mahdollisuuksia

Idea paikkakunnan nimekkäimmästä tapahtumasta syntyi keskellä viime kesää. Viljo Ikävalko ja Jarno Laatikainen keskustelivat vapaa-ajallaan festariviikonlopusta ja sen toteuttamisesta Haukivuorella. Pitkän linjan ravintoloitsijana tunnettu Aimo Hassinen innostui asiasta pikku hiljaa. Lopullinen päätös syntyi vasta viime kuussa.
Juhla-alueelle voidaan ottaa iltaa kohden sisään noin 2000 ihmistä. Ehdoton edellytys ensiajatuksesta lähtien oli se, että tapahtuma täytyy järjestää katetussa tilassa. Tämä toteutuu käytännössä ison juhtateltan avulla.
– Ei sääriskiä voi yksinkertaisesti tässä mittaluokassa ottaa. Onhan tässä muitakin kompastuskiviä olemassa, mutta niinhän yrittämisessä on aina, Laatikainen kertoo.

Hummeri Häppenin –tapahtumaa varten on perustettu hiljattain oma yhtiönsä, Iivents Oy. Yhteisyrityksen avulla yhdistyvät taustatekijöiden osaamisalueet, jonka lopputuloksena on koko Haukivuorea markkinoiva ja palveleva tapahtuma.
Jotta Hummeri Häppenin -tapahtumasta muotoutuu onnistunut koko kansan juhla, niin mukaan tarvitaan aktiivisia toimijoita ja yrityksiä. Tapahtuman iso asiakasvirta on mahdollisuus myös muille palveluille.
Käytännön kysymyksiin, kuten majoitus-, leirintä- ja ruokapalveluihin, tapahtuman järjestäjät palaavat ensi vuoden puolella järjestettävän infotilaisuuden myötä.
– Mahdollisuuksia on vaikka mihin. Olisinkín ilahtunut, jos saisimme järjestettyä mahdollisimman monta osa-aluetta paikallisin voimin, Laatikainen toivoo.