Entiseen nuorisotaloon tulossa huutokauppasali

Hotelli Savonsolmuun maalanneen Olavi Vepsäläisen (1927–1993) Perunannosto on Timo Kuusiston valikoimissa.

Laulaen ja tavaraa kaupaten uransa tehnyt Timo Kuusisto on innostunut Haukivuoresta.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Haukivuoren entisellä nuorisotalolla on ollut jo jonkin aikaa elämää. Siellä puuhastelee nyt musiikin parissa uransa tehnyt lahtelainen Timo Kuusisto vaimoineen, ja tositarkoituksella.
Isokokoinen rakennus on muuntautunut Kuusiston vanhan tavaran yrittämisen yhdeksi tukikohdaksi. Tällä hetkellä tiloissa on varastoituna jos jonkinlaista aarretta ja vähemmän aarretta. Tauluja ja tuoleja, ja ullakolla sata toimivaa eri automerkkien laturia.
Yksi Kuusiston elämässä mukana seurannut tavaralaji ovat matot. Niitä hän alkoi hankkia jo 1980-luvulla kierrellessään Keski-Eurooppaa.
– Jäin paikkakunnalle ja ostin maton. Voi sanoa, että se mikä laulaen tuli, se mattoihin meni.
Mattoja on satoja, ja osa niistä on tuotu Haukivuorelle.

Kuusisto on tullut tunnetuksi oopperalaulajana. Hän opiskeli Sibelius-akatemiassa ja kiinnitettiin 1988 Zürichin oopperaan. Sen jälkeen tulivat tutuiksi lukuisat Keski- ja Etelä-Euroopan konserttipalatsit.
Matkan varrella on karttunut seitsemän kielen taito ja monenlaisia opintoja.
– Olen lahjakas hullu, Kuusisto määrittelee itse.

Nuorisotalon Kuusisto osti vähän sattumalta. Hän sanoo lähteneensä huutokauppaan lähinnä kokeilemaan, mutta käteen jäi voittava huuto. Vaimolle hän uskalsi kertoa siitä vasta kahden viikon päästä.
– En edes tiennyt, mikä on Haukivuori. Mutta nyt tiedän, että tämä on mainio paikka, jossa rakennuksilla on edullinen hintataso. En olisi uskonut, että Suomesta voi saada näin hienon rakennuksen tähän hintaan.
Kuntoilua harrastavalle Kuusistolle on myös luksusta, että näköetäisyydellä on Hauki-hallin kuntosali, jossa kuukausi maksaa seitsemän kymppiä. Dieettiruuat hän hakee iltaisin 60 prosentin alennuksella osuuskaupasta.
– Kahdessa viikossa on lähtenyt viisi kiloa.

Kuusisto on keskustellut Wanhan Osulan kanssa ajatuksesta perustaa kaupan tiloihin vanhan tavaran osasto.
Muitakin suunnitelmia on. Lähitulevaisuudessa nuorisotaloon on tarkoitus avata hybridihuutokauppa, johon voi osallistua istumalla Haukivuorella salissa tai sitten missä tahansa maailmalla. Tarkoitus on pitää provisiot kohtuullisina ja selkeinä.