Digitreeneillä parannetaan ikäihmisten pärjäämistä

igitreenien ensimmäiseen tapaamiseen saapuivat Saimi, Eija, Toini, Olli, Leena, Eila ja Sinikka (pöydässä vasemmalta alkaen myötäpäivään). Taustalla tilannetta selvittää hankeohjaaja Taru Silaste.

Vaikka oppiminen on antoisinta porukassa, niin digiapua on saatavilla jopa omaan kotiin saakka.

VIRPI KONTINEN

Viime maanantaina hankeohjaaja Taru Silaste ja hankepäällikkö Laura Asikainen tulivat Mikkelin Setlementti ry:stä Haukivuoren kirjastolle pitämään Digitreenejä. Mistä on kyse?
– Setlementti käynnisti tänä vuonna Ikädigi-hankkeen, joka jatkuu vuoden 2025 loppuun. Hanke lisää ikäihmisten medialukutaitoa ja samalla digitaalisten laitteiden ja sähköisten palveluiden käyttöä. Ongelmia ratkaistaan ohjatusti oman tekemisen kautta, Asikainen kertoi.
Mikkeliin, Kangasniemelle ja Mäntyharjuun ulottuva hanketoiminta on maksutonta eikä edellytä Setlementin jäsenyyttä.
Haukivuorelaisilta asiakkailta tuli toive, että kylällä järjestettäisiin nimenomaan ryhmäohjausta. Nyt aloitettua huhti–toukokuista kurssitusta on tarkoitus jatkaa syksyllä ja silloinkin ryhmässä.

Entä ensimmäisen tapaamiskerran osallistujat – Leena, Sinikka, Eija, Olli, Eila, Saimi ja Toini – mikä teidät sai tulemaan paikalle?
– Työelämässä oli pakko oppia digiasioita, ja siellä sai niihin opastusta. Nyt on vaikeampaa kestää kehityksen mukana. Digitalisoituneessa arjessa tulee uudistuksia, ja ainahan voi oppiakin jotakin, kurssilaiset täydentelivät toistensa kertomia syitä.
Älypuhelimet mainittiin erityisesti niinä laitteina, joiden käyttämiseen apuja tarvittaisiin.
– Sain älypuhelimen ja sille saatteen koeta oppia käyttämään, Toini kevensi tunnelmaa.
Kurssille tulemisen kimmokkeista Olli huomioi senkin, että digisanasto vaihtelee kovin eri kielillä. Vetovoimaa kurssille voi tulla siitäkin, että kurssitettavat tunsivat toisensa jo etukäteen. Kurssista oli myös tiedotettu ja sitä markkinoitu hyvin sekä Setlementillä että paikallisella ilmoitustaululla.
Osa osallistujista oli käynyt jo lähikirjaston aiemmin järjestämässä digiopastuksessa.
– Myös Mikkelin Omatorilla opastusta on ollut, Saimi kertoi.