Energian ympärillä on tiivis verkko

Etelä-Savon Energia Oy luopuu turpeen käytöstä.

Hallinto-oikeuden päätöstä Emostensuon turveottamon ympäristöluvasta ei vielä ole kuulunut. Kansalaisadressi, jossa turpeenottoa vastustettiin, keräsi allekirjoituksia ympäri Suomen. Joukko kaupunginvaltuutettuja teki aloitteen selvityksen turpeen korvaamiseksi muilla energiavaihtoehdoilla.

Etelä-Savon Energia ilmoitti lopettavansa turpeen käytön vuoteen 2035 mennessä.
– Ratkaisua ei ole tehty ulkopuolisen painostuksen alaisena, eikä kyseessä ole edes mikään uusi asia, vaan ESE:n edellisessä strategiassa on jo mainittu turpeen käytöstä luopuminen, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Nykänen.
– Se määrä, mitä ESE tällä hetkellä turvetta käyttää energiantuotantoon, on erittäin pieni. Turvetta viedään enemmän muualle Suomeen sekä energiantuotantoon että puutarha-alan tarpeisiin.

ESE on 2010-luvulla investoinut lähes 30 miljoonaa euroa turpeen käytön vähentämiseksi muun muassa muuttamalla ja uusimalla polttokattiloitaan.
– ESE on koko ajan määrätietoisesti pudottanut turpeen käyttöä, sanoo Nykänen.
– Puu on tällä hetkellä pääosassa, mutta mitä tulevaisuudessa tapahtuu, se jää nähtäväksi. Uusia vaihtoehtoja kartoitetaan koko ajan.

Tästä huolimatta vuoteen 2035 on vielä pitkä aika ja VAPO tuskin lopettaa turpeennostoa silloinkaan. Haukivuoren vesistöt ja ympäristö ovat vielä pitkään kuormituksen alla.
Kuten Haukivuoren Seutu aikaisemmin on kertonut, seurakunta omistaa Haukivuorella pitkät pätkät hiekkarantaa, jonka läheisyyteen Emostensuon purkuoja laskee. Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Juha Palm vastasi tiedusteluihin, miksi seurakunta ei ole millään lailla reagoinut ympäristölupaan, että seurakunta odottaa hallito-oikeuden päätöstä.

Keskusteluja siitä, kuka istuu missäkin päättävässä elimessä ja miksi asiat Haukivuorella eivät etene on virinnyt turuilla ja toreilla. Esimerkiksi on sanottu, että tuomiokirkkoseurakunnan talouspäällikkö Tiina Snicker olisi vetelemässä naruista, koska hän istuu VAPO:n hallituksessa ja Suur-Savon Sähkön hallituksen varapuheenjohtajan pallilla. Seurakunnan omistusosuus Suur-Savon Sähköstä on Haukivuoren Seudun saamien tietojen mukaan 2250 osaketta. Tämä tarkoittaa 8–10 miljoonan euron suuruista omistusosuutta.

Haukivuoren Seutu kysyi Snickeriltä, näkeekö hän mitään eturistiriitaa tilanteessa, jossa hän on mukana monessa päättävässä elimessä, jotka ovat tiukasti kytköksissä toisiinsa.
– Kun tuomiokirkkoseurakunnassa käsitellään näitä asioita, en osallistu päätöksentekoon, valmisteluihin tai esittelyyn millään tavalla, koska olen jäävi niissä asioissa, mitkä koskevat Suur-Savon Sähköä tai VAPO:a, sanoo Snicker.
– Kokousten pöytäkirjat ovat julkisia ja niistä voi lukea, että olen poistunut paikalta, kun näitä asioita on käsitelty.

 

Turpeenruskeat osingot

Mikkeliläisten luottamushenkilöiden ristiin istuminen erilaisissa luottamustoimissa on poliittissävytteisissä toimielimissä tavallista. Erilaisia luottamuspaikkoja jaetaan poliittisesti esimerkiksi sote-, kiinteistö- ja energiasektorilta.
Mitään ihmeellisempää ei äkkinäinen rivien välistä osaa lukea, mutta tosiasiassa energiayhtiöiden hallinnossa vaikuttavat raskaan sarjan kuntapoliitikot. Mukana on entisiä tai nykyisiä omien ryhmiensä nokkamiehiä ja –naisia, joilla on vaikutusvaltaa. Energiayhtiöiden luottamuspaikat ovat selvästi merkittäviä ja haluttuja luottamuspaikkoja.

Haukivuorelaisesta näkökulmasta katsoen suurta ihmetystä on aiheuttanut Vapon hakeman Emostensuon lupaprosessi ja sen koukerot. Keskisyvyydeltään matalan Kyyveden haasteet vedenlaadun suhteen ovat varmasti kaikkien asiaan vaikuttaneiden tahojen tiedossa. Rantojen omistajat ja aluejohtokunta eivät halua lisää turvetuotannon aiheuttamaa kuormitusta. Mutta mistä kenkä puristaa saatavilla olevasta tiedosta huolimatta?
Kaupunginhallituksen niukasti puoltama Emostensuon lupahakemus kesällä 2016 ei ollut ihme siinä mielessä, että Suur-Savon Sähkö omistaa energiayhtiöiden koalition, Suomen Energiavarat Oy:n, kautta Vapoa. Ei siltikään, vaikka päätöstä vastusti aluejohtokunnan lisäksi myös ympäristölautakunta. Luottamusmiehille kaksilla rattailla ajaminen ei näytä olevan sen helpompaa kuin muillekaan, istuuhan Suur-Savon Sähkön luottamuspaikoilla monta kaupunginvaltuutettua.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan passiivinen kanta on ihmetyttänyt kantahaukivuorelaisia ja mökkiläisiä. Seurakunta omistaa luonnonkaunista ja toistaiseksi hienohiekkaista rantaviivaa aivan Emostensuon purkuojan tuntumasta. Silti seurakunta ei ole ottanut juuri kantaa Vapon lupahakemukseen. Nyt tuotannon aloitus on vain askeleen päässä, vaikka oikeusasteessa valituksen alaisena oleva AVIn päätös ei ollut yksimielinen.
Olisikohan sillä mitään vaikutusta, että seurakunnasta löytyy suora yhteys suomalaisen energia-alan huippupaikalle. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta omistaa merkittävän siivun Suur-Savon Sähköstä ja sitä kautta yhteys löytyy myös Vapoon.

Mene ja tiedä, mutta seurakunnan ja energiayhtiön omistuskytkös ei saa olla Kyyveden ja lapsuusmuistojen parhaan uimapaikan, kirkonrannan laguunin, hinta. Seurakunnan saamat osinkoeurot näyttävätkin nyt kovin turpeenruskeilta.

 

Jarno Laatikainen, Tiina Bolz